Обща история на Адвентистите в град Кюстендил

Обща история на Адвентистите в град Кюстендил

Още през 1913г. откриваме симпатизанти на Адвентната Истина в гр.Кюстендил. Измежду тях най-решителен се оказва Георги Костадинов, който става първия кръстен адвентист. Нямаме информация от кого той е приел истината…
Историята на Църквата започва през 1926г., когато през града минават колпортьори. Петър Разсолков и семейството му /членове на Конгрешанската църква/ проявяват жив интерес към нашата литература. Разговорите между Петър Разсолков и един от колпортьорите /Филип от Габрово/ затвърждават семейството в желанието да последват новооткритата истина.
     Петър Разсолков заминава за София, твърдо решен да намери Адвентната църква. На пазара в София, той се запознава с продавачите на лед - братята Стоян и Костадин Стоянови, които за радост се оказват Адвентисти и упътват Петър Разсолков към Адвентната църква. По това време църквата се намира на ул.”Хан Крум”. Тук Петър Разсолков се запознава с братя и сестри и Пастора Стефан Константинов.
Така в Кюстендил идват П-р Ото Щалберт и бр. Стефан Константинов.                                                                             Кръщават се сем. Разсолкови /бр. Петър и с. Стана/, бр.Стоян и с.Еленка Стоименови, Райка и Димитър Спасови. Първото кръщение се извършва на река “Въртешевска” /1928г./ последвалите кръщения се извършвали и на р.”Банска”.
Организира се и първата Адвентна църква на ул. ”Марица”№1  в дома на сем. Разсолкови!
1928г. в читалище  “Братство”, бр.Алфред Томас изнася 10 публични проповеди, зарадван от масовото посещение.
 През 1929г. към Църквата се присъединява и Йорданка Иванова /майката на с.Мария Гогова/, Мара Стоянова и семейството на бр.Коста Куцаров
Между първите членове на църквата, трябва да споменем братята и сестрите от околните села:
-    От с.Грамаж дано Стоян и Еленка Стоименови
-    От с.Лозно – Любен Филипов, съпругата му и майка му
-    От с.Жиленци – Ката Танчева
-    От с.Горна Гращица – Стоян Томанов
-    От с.Коняво – Спасенка Стоилова
-    От с.Лиляч – Серги Кундев
както и Димитър Спасов, Стаменко и Райна Стоименови, д-р Лазар Биндер, Никола Костов, Андрей Тодоров, Боян Янчев и др.
Първият библейски работник изпратен в гр. Кюстендил -1927г.- веднага след завръщането си от Фриденсау е бр. Борис Бонев. Той не остава дълго време тук, тъй като е подгонен от православните свещеници, това налага преместването му в гр.София.
След него в Църква – Кюстендил е изпратена с.Нонка Ганчева от Пирдоп, която също е завършила училището ни във Фриденсау. Като служител на Църквата, тя остава в Кюстендил  5 години.
По - нейно време църквата ни се премества в дома й на ъгъла на ул. “Кракра” и бул. България.
След нея идва бр. Васил Иванов. Следва бр. Диньо Харбов, бр. Борис Ортов. И до днес по-възрастните разказват за посвещението на тези адвентни Пастори и често пъти заявяват:”Е това бяха истински Пастори…”
По-младото поколение, можем да кажем, че в Кюстендил са служили истински Пастори и след времето на Васил Иванов и Диньо Харбов!
През 1970г. тук идва Пастор Емил Димитров със съпругата си Стефка Димитрова, които са служители на Църквата до 1978г.
От 1978-1982г. бр.Любен Паралиев и съпругата му Венета Паралиева.
От 1983-1989г. служители на църквата са бр.Пейчо Харбов и съпругата му Лидка Харбова.
От 1990-1993г. бр.Белчо Тотев
През 1991г., поради уголемяване  членството на църквата, се оформя  църква “Б” в ромския  квартал ”Изток”, които наемат читалището за провеждане на богослуженията си, затова след тази година е право да споменем и служителите, пастори и проповедници в ромската църква.  
Първия ромски проповедник на Църква “Б”-Кюстендил е бр.Йордан Русев/1993г.-1995г./.
През 1994-1996г.в Църква “А” идва Пастор Едмил Маринов със съпругата си Таня Маринова, а в ромската Църква “Б” през есента на 1995г. идва Пастор Симеон Колев и съпругата му Люба Колева, които остават служители на ромската Църква до 2004г.
През лятото на 1996г. като проповедник на Църква “А” пристига бр.Красимир Карев и остава тук до 2000г., когато след Църковния събор е преместен в гр.София. На негово място през лятото на 2000г. идва бр.Илия Крушкин, като Пастор на Църква “А”до 2004г.
От 2000г.- 2005г., като Проповедник на ромската църква “Б” е изпратен бр.Димитър Димитров от с.Расово обл.Монтана.
Между 2002г. и 2004г. служители на ромската църква на “Николичевски път”-Църква “В”- последователно са новоназначените проповедници Кирил Петров и Методи Маев. След Църковния събор през  2005г. като служители на Църквата в Кюстендил са изпратени Пастор Митко Димитров, който обслужва Църква “А” и “В”/втората ромска църква/ и Пастор Русин Русинов- служител на Църква “Б”.
В Кюстендил са служили като приходящи Пастори и братята – Йордан Михайлов, Михайл Ганев, Коста Възвъзов, Михайл Йоргов и Станчо Димов.

Добре е да кажем в кои молитвени домове се е събирала Църквата за своите богослужения през всичките тези години!
Около 1930г., Църквата се премества от дома на Нонка Ганчева в наето помещение на ул.”Хан Крум”№8 в къщата на баба Елена.
След това на ул.”ЦарМихайл”№17/до старата Дервиш баня/. В последствие се закупува сграда на ул.”П.Евтимий”№15 /на мястото на днешната картинна галерия/. За известно време, това е било жилището на проповедниците, но преди то да се пригоди за молитвен дом е очуждено през1974г. с/у 9000лв. без църквата да бъде обезщетена с друг имот. Така започват събиранията по домовете-една група в дома на бр.Драган Бачовски, втора група в дома на бр.Коста Куцаров, докато през ………брат Никола Костов преотстъпва къщата си на Ул.”Руен”№11  за църква, а в последствие , прави завещание.
Адвентната Църква оказва положително влияние на живеещите роми в кв.”Изток”. Първия Адвентист от квартала е бр.Лято Байрамов Усев, който приема истината от Люба шивачката и съпругът й Тодор през 1957г. В продължение на 14 год. той е единствения Адвентист от ромския квартал!
Брата на бр.Лято – Недялко Русев се запознава с Пастор Емил Димитров и го поканва на разговор в дома си през  Ноември 1971г. По време на разговора идва сина на Недялко – Йордан Русев, който също проявява жив интерес към библейските истини. Така се организира първия библейски курс в дома на Недялко Русев. На 19.06.1972г. Е. Димитров представя братята роми за кръщение пред Църквата, която по – това време се намира на ул. Цар Михайл”№17, а в последствие биват кръстени на 26.08.1972г. в Църква София.
Организира  се домашна църква в дома на бр.Йордан Русев със събиране всяка Събота – следобед. Първи в църквата са бр.Алексо и Севда Ицкови и синовете им  Симчо и Любчо. С тях бр.Е. Димитров провежда втория си библейски час в махалата и те се присъединяват към Църквата чрез кръщение. След Е.  Димитров, братята роми помнят работата на жизнерадостния бр.Любен Паралиев, неговите песни, екскурзии и групови посещения по-другите църкви.
И до днес с умиление си спомняме, за събиранията на открито в ябълковата градина. Помним богослуженията на 3-ия етаж в къщата на бр.Любчо Русев и Църквата ни в наетото помещение на читалището!
През 1993г. Ромската църква вече има своя сграда на ул.”Буревестник”№9 благодарение на спонсорството на бр.Мак Нийлс, който дарява 1мил. и 500 хил. за строежа на църквата. Молитвения дом е осветен с тържествено богослужение на 29.05.1994г. на което присъстват - Мак Нийлс и Дон Фолкенберг, както и председателя на общинския Съвет на гр.Кюстендил- Бойчо Стаменов с общинския представител Йордан Котев.
Освещението на Църквата е съпроводено с общо кръщение в новия басейн. Кръстени са 80 души. През 1994г. след мащабната евангелизация на Пастор Р. Уейгли са кръстени още 200 души в язовира “Дренов дол”. Кръщението извършват П-р Уейгли, бр.Д. Русев /Старейшина на Църквата/, Пастор Станчо Димов и  
П-р Едмил Маринов съвместно с двама пастори от САЩ.
По-времето на Пастор С. Колев се появява нужда от втори молитвен дом в ромския квартал. Така започва строежа на ”Никоиличевски” път през 1997г. под прякото ръководство на Пастора. На 21.11.1998г. е извършено освещението на новата Църква “В”.
По - настоящем Църквата в Кюстендил наброява около 700 души членство и още толкова приятели на истината и симпатизанти!
Сестри и братя! Служители и миряни! – ВИЕ РАЗОРАХТЕ И НАСАДИХТЕ! НИЕ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ПОСЯТОТО!